DOBRODOŠLI U SOKOBANJU !

Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

DOBRODOŠLI U SOKOBANJU !


  Sokobanja je najstarija srpska banja koja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji u kotlini, izmedju dveju planina: šumovitog Ozrena /1117m/ i mističnog Rtnja /1560m/ na nadmorskoj visini od 400 metara . Smeštena je na obalama reke Moravice, na mestu na kojem ona izlazi iz nevelike, ali  veoma slikovitog kanjona. Autoputem je udaljena od Beograda 230 kilometara, a od Niša 60. Za sve one koji su željni pravog odmora u zdravom prirodnom okruženju Sokobanja je pravi izbor. To pokazuju i brojne nagrade koje je ova banja osvojila za dostignuća u turizmu.


  O Sokobanji, kao naselju, postoje tragovi još iz doba neolita. Bili su ovde i Rimljani, sa svojim legijama u potrazi za trenucima relaksacije, a 1398. godine u Sokobanju su stigli i Turci. Banju pominje još Konstantin Filosof u biografiji despota Stefana Lazarevica, a opisivali su je i Evlija Celebija, turski geograf Hadži Kalfa, Vuk Karadžic, Feliks Kanic...​

​​   Čuveni turski putopisac Evlija Celebija, piše 1663. godine da je sokobanjsko kupatilo "vrlo impozantno, u dobroj gradevini, s kupolama pokrivenim olovom, sa šedrvanom i sobama za kupanje." Ima i posebno kupatilo "samo za žene, sa toplom vodom u koju se ne može ući dok se prvo ne promeša sa hladnom vodom." U poznatom turskom hamamu, koji je jedan od glavnih obeležja Sokobanje, zadržan je gotovo izvorni vid korišćenja kupatila, dopunjen dostignućima moderne medicine. 

  Sokobanju kao lečilište pominju i austrijski osvajači. General, grof Šmetaus, 1737. godine piše: " Naselje Banja dražesno je mesto. Ima jedan zamak koji je, kako izgleda, vrlo star; ima kupatila za koja se priča da su divna... Ona su sagradjena od mermera i održavaju se sa puno čistoće. 

  Najpoznatiji gost Sokobanje, koji je ujedno i začetnik modernog turizma  u banji je knjaz Miloš Obrenović, koji je izabrao Sokobanju da produži i popravi kvalitet svog života. Njega su sledili slavni komediograf Branislav Nušić, i naš nobelovac Ivo Andrić, koji su bili stalni gosti ove banje. Mnogi poznati i nepoznati su dolaziliu Sokobanju da napune sovoje radne i životne baterije. 
  Sokobanja je tokom cele godine mesto gde se održavaju brojne sportske, kulturne i turisticke manifestacije, kao što su "Prva harmonika", Medunarodni salon ekološke karikature, umetnička kolonija "Sokograd", "Zlatne ruke Sokobanje", "Sveti Jovan Biljober", "Banjsko kulturno leto" i druge. 

  Tokom letnje sezone postoji mogućnost kupanja na uredjenim kupalištima na reci Moravici i na  Bovanskom jezeru . 
  Gosti Sokobanje imaju mogucćnost za lov i ribolov. Organizuju se i specificne lovne ture, kao što su lov foto-aparatom i kamerom, lov sa branjem lekovitog bilja i lov sa boravkom i spavanjem u starim planinskim kućama. Bovansko jezero predstavlja pravi izazov za sve ribolovce.

  U okolini Sokobanje se nalaze brojna izletišta.  Dobro uređenim stazama se može doći do Sokograda, izletišta Lepterija, Oštre Cuke, najvišeg vrha Ozrena (1.117 m). Ozrenskim stazama dolazi se do manastira Jermenčić, "Tatomirovog grada" i Ozrenske pečine, duge 580 m. U blizini je vodopad Ripaljka, koji je prvi spomenik prirode koji je stavljen pod zaštitu države nakon II svetskog rata. Kalinovica je izletište sa stoletnom bukovom šumom, izvorima hladne vode i restoranom koji radi u letnjoj sezoni. Planina Rtanj je poznata po lekovitom bilju.​
​Izvor reke Moravice se nalazi 15 km od Sokobanje, pravcem prema Knjaževcu i predstavlja jedinstven prirodni fenomon, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu uočiti. Na izvoru se nalazi i  pećina, kao i ribnjak na kojem se uzgaja pastrmka. Sama Sokobanja je slikovita srpska varošica,  sa osobitim  šarmom, koji  odiše ljubaznošću i toplinom.

  Prema tome, iz kojeg god razloga dolazite u Soko Banju, nećete pogrešiti,  jer ćete u ovoj banji sigurno pronaći nešto za sebe i sovoju porodicu. DOBRODOŠLI U SOKOBANJU !



Error 404